Sitede Ara

Amatör Telsiz Nedir?

Amatör telsiz herhangi bir lisans ücretinin aylık ya da yıllık olarak ödenmediği satın alınıp doğrudan kullanılabilen telsiz cihazlarıdır. Yaygın kullanım biçimi el telsizi şeklindedir. Dijital ve analog olarak iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu haftaki blog yazımızda sizlerle amatör telsizleri ele alacağız. 

Son zamanlarda şehir merkezleri, inşaat şantiyeleri ve tersanelerde amatör telsiz kullanımı oldukça artmıştır. 

Amatör Telsizlerin Görüşme Mesafesi Nedir?

Amatör telsizlerde görüşme mesafesini birçok farklı koşul etkilemektedir. Bu koşullar arasında coğrafi koşullar, telsizin markası, telsizin modeli ve daha pek çok faktör yer almaktadır. Amatör telsizler için bu telsiz şu kadar mesafede görüşe izin verir gibi bir genelleme yapmak bu yüzden imkansızdır. Amatör telsizlerde görüşme mesafesi 10 km menzile kadar çıkabilmektedir. 

Amatör Telsizleri Kimler Kullanabilir ?

Amatör telsizleri isteyen herkes kullanabilir fakat amatör telsizlerin frekansının sınırlı olduğunu bilmenizde fayda var. Bu kişiler kullanabilir diye bir genelleme yoktur. Genelde amatör telsizcilik yapanlar tarafından kullanılmaktadır. Peki amatör telsizcilik nedir?

Amatör Telsizcilik Nedir?

Amatör telsizcilik, belirli frekans aralığında haberleşme kurulan ve bunu hobi olarak gerçekleştirilen kişilere söylenmektedir. Amatör telsizci olmak için belirli bir belgeye sahip olmanız gerekmektedir. Bu belgeyi almak zorunludur. Zorunlu olmasının nedeni ise amatör telsiz istasyonu işletebilmek adına belirli bir bilgi birikimine sahip olunmalıdır. 

Neden Amatör Telsizcilik?

Amatör telsizcilik dünyanın diğer ucunda yer alan herhangi biriyle aynı anda karşılıklı iletişim kurmanıza olanak tanır. Binlerce kişi tarafından hobi amaçlı kullanılan amatör telsizcilik sayesinde pek çok kişi ile tanışabilirsiniz.

Amatör Telsizci Belgesi Nasıl Alırım?

Ülkemizde iki tür amatör telsiz belgesi bulunmaktadır. A tipi amatör telsiz ve B tipi amatör telsiz. Bu iki belgeyi şu adımları takip ederek alabilirsiniz:

  • İlk olarak TC Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne başvurun  
  • Mors bilgisi öğrenerek ve yüksek puan olarak A tipi amatör telsiz belgesine sahip olabilirsiniz.
  • B tipi amatör telsiz belgesi için mors bilgisine ihtiyaç olmayıp, puan almanız yeterlidir. 
  • A sınıfı b sınıfına göre daha avantajlıdır. Çünkü;  A sınıfı telsiz hf ( high frequency ) kullanarak dünyanın çeşitli yerlerindeki çeşitli insanlarla konuşabilmenizi sağlar.  B sınıfı belge ile hf frekanslarını kendi istasyonunuzda kullanmanıza izin vermez.

Sınav 50 sorudan oluşmakta olup; A sınıfı için 75 üstü, B sınıfı için ise 60-75 puan alması gerekmektedir.

Amatör Telsiz Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Amatör telsiz kullanımı satın almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Mesafe

Amatör telsizlerde mesafe ne yazık ki kısadır. Kapalı alana girildiğinde bu telsizlerin görüş mesafesi daha fazla kısılabilir. Örneğin bir otoparkta kullanacaksanız ilk iki kat haberleşebilirken 3. ve 4. kat bu telsizlerle haberleşemeyebilir. Bu noktada kullanım şartlarını bilmeli ve buna göre satın alma işlemi gerçekleştirmelisiniz.

  1. Nerede Kullanacağınız?

Amatör telsizler kısa mesafe aralığına sahip olduğundan nerede ve hangi alanda bu telsizleri kullanacağınız önem taşır. Tam da bu noktada telsizleri nerede kullanacağınızı düşünerek satın alma eyleminde bulunmalısınız. 

Amatör telsiz aldıktan sonra herhangi bir ücret ödemenize gerek olmadığını yazımızın üst kısmında da belirtmiştik. Bu telsizleri istediğiniz alanda ve istediğiniz sektörde kullanabilirsiniz. 

Amatör Telsiz Modellerini anlattığımız blog yazımızın sonuna geldik. Blog yazımız boyunca sizlerle “Amatör telsiz kaç km çeker?” “Amatör telsiz kullanım alanları nelerdir?” gibi soruların cevaplarını paylaştık. Eğer Denge Telekom güvencesi ile amatör telsiz sahibi olmak isterseniz amatör telsizler kategorimizi inceleyebilirsiniz. 

#BirlikteGeleceğeGüvenle