Radyo frekansı dalgaları ışık hızında ilerlemektedir. Bu nedenle radyo dalgaları, hızlarıyla ölçülmezler. Bunun yerine “dalga boyu” ile ölçülürler. Bir dalga boyu, iki ses dalgasının tepeleri arasındaki mesafedir. Frekans arttıkça dalga boyu kısalır ve taşınan enerji miktarı artar. Güçlenen sinyal, duvarlardan daha kolay geçebilme ve zorlu şehir şartlarında iletişim sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Telsizler çalışma frekanslarına göre, HF, VHF UHF olarak üçe ayrılmaktadır.
HF (Yüksek Frekans), radyo spektrumunun 3 ila 30 MHz arasındaki kısmıdır. Bu radyo spektrumunda verimli bir verici modülasyonu biçimi olan SSB (Tek Yan Bant) kullanılmaktadır. SSB, yalnızca operatör mandala basıp konuştuğunda ileten RF güç enerjisi kullanan en verimli haberleşme seçeneklerindendir. Konuşma Heceler arasında veya operatör konuşmayı durdurduğunda hiçbir RF sinyal iletilmez. Uydu Haberleşmesine başvurmadan; en hızlı ve ekonomik, uzak alanda haberleşme yapabilecek HF / SSB telsizler mümkün olan tek radyo iletişimi şeklidir.
VHF (Very High Frequency) 30-300MHz ya da 10 Metre – 2 Metre arasında kalan radyo frekans aralığıdır. Radyo frekans dalgaları belli bir kesim frekansından sonra iyonosfer tabakasından yer yüzüne yansımak yerine bu tabakanın içinden geçmeye başlar. İşte bu kesim frekansı kısa dalga (HF) aralığının bitişini ve VHF aralığının başlangıcını belirler. Günümüzde daha çok doğu illerindeki belediyelerde kullanılmakla beraber bazı kamu kurum ve kuruluşları da bu frekans bandını kullanmaktadırlar. Avantaj ve dezavantajından bahsetmek gerekirse; avantajı düz arazilerde dahi iyi bir performans gösterir buna rağmen şehir içi ve bina içi telsiz haberleşmesi için pek uygun değildir. Ayrıca vhf bandında deniz telsizleri de kullanılmaktadır. deniz telsizleri için vhf bandında özel ayrılmış uluslararası frekanslar vardır ve bu kanallar marin telsizlerde kullanılır.
VHF frekanslarının bittiği yerden yani 300 MHz’den 3 GHz’e kadar olan kısma da UHF denir. Günümüzde Uhf karasal telsiz haberleşmesinde yoğun olarak kullanılan bir frekans bandıdır. UHF fekans VHFfrekansa göre şehir içi ve bina içlerinde daha performanaslı çalışmaktadır. Öte yandan geniş düz arazilerde ise performansı pek iyi değildir. Bundan dolayıdır ki telsiz iletişiminde frekas bandı seçimi önem teşkil etmektedir.
Bu iki telsiz seçeneğinin arasındaki temel fark; kullandıkları frekans aralıklarıdır. UHF’ye göre daha az kanala sahip olan VHF, kalabalık yaşamın bulunduğu şehir merkezlerinden ziyade; denizler, kırsal alanlar ve az insanın bulunduğu düzlük arazilerde tercih edilmektedir. Bu alanlarda VHF telsizlerin tercih edilmesinin sebebi ise, daha uzak mesafelere erişmesinin yanı sıra az enerji tükettiği için bataryasının daha uzun süre dayanmasıdır. İnsan kalabalığının fazla olduğu bölgelerde, dalga boyunun uzunluğundan pek fazla tercih edilmezler.
Telsiz cihazlarının kullanılacağı arazi şekilleri ve haberleşme mesafesi frekans bantlarının seçiminde etkili olmaktadır. Buna göre UHF bandında çalışan bir telsiz sisteminde haberleşme mesafesi birkaç km. ile sınırlıyken, HF bandında kıtalararası haberleşmeden bahsetmek mümkündür.