Sitede Ara

VHF Deniz Telsiz (Marin Telsiz) Nedir?

VHF Gemi Telsizi veya marin telsiz olarak da adlandırılan telsizler, belirlenen özel frekanslar arasında sadece denizcilik için tahsis edilen frekanslarda iletişim kurulmasını sağlayan araçlardır.  VHF (Very High Frequency)  kısaca bahsetmek gerekirse, radyo-televizyon ve bazı telsiz yayınlarının da kullanıldığı, 30-300MHz arasındaki radyo dalgalarına verilen isimdir. 

Deniz VHF telsizi , gemiden gemiye, gemiden karaya çift ​​yönlü sesli iletişim için kullanılan gemilerde ve deniz taşıtlarında iki yönlü telsiz alıcı-vericilerinin dünya çapındaki bir sistemidir.  Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından VHF deniz mobil bandı olarak belirlenen 156 ve 174 MHz dahil frekans aralığında çok yüksek frekanslı (VHF) radyo bandında kanalları kullanır. VHF Deniz Telsiz görüşmeleri için VHF bandında 156-174MHz arasında toplam 55 uluslarası kanal vardır. (1-28 ile 60-88 arası), bu kanallardan 75 ve 76. kanallar 16 nolu çağrı ve acil durum kanalının altına ve üstüne geldiği için 16. kanalla etkileşim (enterferans) olmasın diye kullanılması yasaktır. (Güncelleme: Yeni düzenlemelere göre 75 ve 76. kanallar sadece 1W gücünde kullanılmak üzere açılmıştır.)

VHF Deniz Telsiz (Marin Telsiz) Kullanım Alanları Nelerdir?

Deniz telsizi (Marin Telsiz – VHF Marin Telsiz);limanlar, marinalar, kitliler  ile iletişim kurmak, kurtarma servislerini çağırmak ve gemiden kıyıya veya gemiden gemiye iletişim sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Deniz yoluyla yapılan yayınların diğer telsiz kullanıcıları ile etkileşime girmesini önlemek için, telsiz spektrumunun bir bölümü özellikle deniz haberleşmesi için ayrılmıştır. Bu sistem VHF frekans bandında 156-174MHz arasındaki frekanslar olarak belirlenmiştir.

VHF Deniz Telsiz (Marin Telsiz) Kimler Kullanabilir?

VHF deniz telsiz kullanımı için kişinin, Türkiye’de Amatör Denizcilik Federasyonu tarafından verilen KISA MESAFE TELSİZ OPERATÖRÜ (Short Range Certificate) belgesine 

sahip olması gerekmektedir. Belge sahibi olmayan kişilerde marin telsiz cihazını, belge sahibinin gözetimi/kontrolü altında kullanabilir. 

VHF Deniz Telsiz (Marin Telsiz) Kapsama Alanı Nedir?

Telsiz sistemlerinde kapsama alanı tamamıyla kullanılan donanıma, antenin denizden yüksekliğine ve hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.İdeal şartlarda 25 watt çıkış gücüne sahip bir deniz telsizi yaklaşık 50-60NM (Deniz Mili – 90-110km) mesafede etkili olabilmektedir fakat küçük bir teknenin üzerine monte edilmiş (denizden fazla yükseğe monte edilmemiş) anten ile 9-10NM (15-18km) civarlarında ancak etkili görüşme sağlanabilmektedir.

#BirlikteGeleceğeGüvenle