Dijital mobil radyo olarak da bilinen dijital telsiz Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) Standardı TS 102 361 kısım 1-4 'de tanımlanan bir iletişim standardıdır. Dijital telsizler Türkiye ve dünya çapında ticari olarak kullanılan mobil telsizlerdir. P25 faz II ve NXDN ile birlikte, tescilli AMBE + 2 vocoder kullanılarak 6.25 kHz eşdeğer bant genişliği olan güçlü telsizlerdir. Bu haftaki blog yazımızda sizlerle dijital telsizleri daha yakından inceleyeceğiz.
Dijital mobil radyo 3 katlı olarak tasarlanmıştır; 2005 yılında I ve II (konvansiyonel), olarak yayınlanmıştır. 2012 yılında ise DMR III (Trunked sürümü) yayınlanmıştır.
Dijital telsizler karmaşık olmayan, düşük maliyetli ve birlikte çalışabilirliği olan dijital sistemlerdir. Haberleşme teknolojisinde meydana gelen yenilikler sayesinde analog telsizler yerini yavaş yavaş dijital telsizlere bırakmaktadır.
Dijital telsizler ses dalgalarını veriye çevirmektedir. 010101 gibi dijital bilgiye sesi çevirip transfer ederek iletişim kurmaya yardımcı olurlar. Dijital telsizlerin çalışma prensibi ile günümüzde kullandığımız cep telefonları birbirine oldukça benzer. İletişimi elektrikle değil veri paketleri ile gerçekleştirirler. Bu sayede dijital telsizler güvenli, kaliteli ve düşük enerji ile çalışan bir iletişim mehodu olarak hayatımızda yer bulurlar.
Dijital telsizlerin özelliklerini şu şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz;
Dijital telsiz çeşitleri; ekranlı dijital telsiz ve ekransız dijital telsiz olarak ikiye ayrılmaktadır. İhtiyacınıza yönelik olan telsizi seçerek sektörünüz için kullanabilirsiniz. Dijital telsiz fiyatları da bu seçiminize göre şekillenecektir. Her telsiz çeşidinde farklı modeller yer almaktadır. Dijital telsizlerin özelliklerini inceleyerek bir seçim yapabilirsiniz. Sizin için önerebileceğimiz bazı dijital telsizler şunlardır;
Blog yazımızın sonuna geldik. Dijital telsiz almaya karar verdiyseniz dijital telsizler kategorimizde yer alan ürünleri inceleyerek bir seçim yapabilirsiniz.