Sektörüne ya da kendine en uygun telsiz tercihinde bulunmak mı istiyorsun? Hangi telsizi tercih etmek konusunda kafan mı karışık? Tüm bu kafa karışıklığı gidermek adına bugünkü blog yazımızda telsiz çeşitlerini ve hangi telsiz çeşidini seçmeniz gerektiğini sizler için bahsedeceğiz.
Gelişen teknolojiyle beraber pek çok telsiz teknolojisi ve telsiz çeşidi bulunmaktadır. İhtiyaçlarınıza tam olarak uyan telsiz sistemini bulmak oldukça zordur. İki yönlü telsizlerin çoğu her ortam ve faaliyet için uygun değildir. Bu nedenle doğru olan telsiz çeşidini seçmek oldukça önemlidir. Telsiz tercihinde sorulması gereken İik ana soru bu telsizi neden kullanacağınız olmalıdır.
İnşaat, güvenlik ya da çeşitli organizasyonlarda telsiz kullanım oldukça önemlidir. Oldukça kalabalık olan ve oldukça geniş olan bu alanlarda kesintisiz iletişimi mümkün kılmak zordur. Hem iş görevlerinizi gerçekleştirmek hem de iletişim kurmanızı daha da kolay hale getiren telsizler ile sürekli olarak iletişim halinde kalarak, görevleri daha hızlı ve kolay bir şekilde yerine getirebilirsiniz.
Kamp ve yelken gibi ya da bunlara benzer pek çok aktivitede telsiz kullanımı gerekebilir. Çünkü, bu ortamlarda cep telefonu sinyaliniz çekmeyebilir. Ayrıca risk de taşıyan bu ortamlar da telsiz kullanımı son derece önemlidir. Telsiz sistemleri ile sadece bir düğmeyle güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
Neden telsiz kullandığınıza yönelik sorunuza cevap verdiniz fakat hangi telsizi kullanmanız gerektiğine karar veremiyor musunuz? Telsiz satın almadan önce dikkate alınması gereken bazı önemli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler;
Menzil, birkaç yüz metreden birkaç kilometreye kadar değişebilir . İki yönlü telsizin en büyük sınırlayıcı faktörlerinden biri çevredeki ortamdır. Açık bir alanda bir cihazın 3 mil menzili, yoğun bir şehir manzarasında beş kata kadar daha az olabilir; Cihazı hem iç hem de dış mekan etkinlikleri için kullanmayı planlıyorsanız bunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Telsizler çalışma frekanslarına göre HF, VHF, UHF olarak üçe ayrılırlar.
HF yüksek frekansa sahip telsiz frekansı 2 MHz - 29.999 MHz aralığındaki havacılık frekans aralığında kullanılır.
Çok Yüksek Frekans (VHF), açık alanlarda uzun menzilli iletişim için yaygın olarak kullanılırken
Ultra Yüksek Frekans (UHF), yerleşim alanlarından ve sık ormanlardan geçeceği için kentsel alanlarda kullanım için daha uygundur.
Telsiz frekansları hakkında detaylı bilgiye HF-VHF-UHF El telsiz sistemleri nedir? bilgi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Faaliyetlerin çoğu için lisanssız telsizler yeterlidir; yeterli kanal ve aralık sunarlar. Lisanslı bir telsiz size daha geniş bir iletişim yelpazesi, daha fazla kanal ve gizlilik kodu seçeneği sunar. Telsiz çeşitleri içerisinde lisanslı telsiz ve lisanssız telsiz seçenekleri bulunmaktadır. Bunların içerisinde lisanssız olarak özel olarak frekans ayrılmış pmr telsiz seçenekleri yer almaktadır.
Sağlam bir telsiz tercihinde bulunmak mı istiyorsanız? Telsiz satın almadan önce şu özelliklere dikkat edin:
Acil Çağrı
IP derecelendirmelerinde, iki basamaktan ilki katı nesnelere karşı korumayı ifade eder; ikincisi sıvılara karşı koruma anlamına gelir. Bu bilgilere dikkat ederek ihtiyaçlarınıza uygun cihazı seçebilmelisiniz.
Atex sertifika Onaylı
Sağlam dayanıklı telsizler eşittir atex telsiz sistemleri bu yüzden satın alacağınız telsiz sisteminin atex sertifika ve İA onayına sahip olduğundan emin olmalısınız.
Tarama İşlevi
İletişimi bulmak için kanalları tarayın
Kanallar/Alt Kanallar
Kanallar, cihazı belirli frekanslara ayarlamanıza izin verir.
Ağırlık
Kullanım amacınıza bağlı olarak telsiz ağırlıkları önem taşımaktadır.
Ağırlık
VOX işlevi; herhangi bir tuşa basmadan konuşmanıza da olanak tanır.
Acil Çağrı
Acil bir durumda otomatik olarak yardım çağırır
Pek çok telsiz markası bulunmaktadır. Telsiz marka tercihi oldukça önemlidir. Telsiz marka tercihinde bulunurken dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar;
Denge Telekom distribütörlüğünde Hytera telsiz hizmeti vermekteyiz. Hytera Telsiz hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Telsiz tercihinde bulunurken onu neden kullanacağınız ve hangi sektörde tercih edeceğiniz önemli bir etkendir. Bunun için telsiz sistemlerini yakından tanımalı, size ya da sektörünüze en uygun telsiz sistemini seçmelisiniz. Telsiz sistemleri;
DMR Telsizler: Pek çok yazılım teknolojisini barındıran dmr telsiz teknolojisini; depo alanları, lojistik, ulaşım sektörü, güvenlik firmaları, turizm sektörü ve resmi kurumlar gibi pek çok sektörde kullanabilirsiniz.
Tetra Telsizler: Profesyonel ve çift yönlü telsiz sistemi olan tetra telsizler; havaalanları, inşaat sektörü ve ulaşım sektöründe tercih edilebilir.
Bas-Konuş (Poc) Telsizler: İnternet alt yapısını kullanan ve anlık iletişimin oldukça önemli olduğu bas-konuş telsizler; Organizasyonlar, AVM’ler, Depo Alanları, Lojistik Firmaları, Güvenlik Firmaları, Ulaşım Sektörü, Turizm Sektörü, Taksi Durakları ve Resmi Kurumlarda tercih edilen telsiz sistemidir.
El Telsizler: DMR, Bas-Konuş (Poc) ve TETRA teknolojisini de kullanan el telsizleri kolay kullanıma sahip olduklarından tüm sektörlerde rahatlıkla kullanılabilir. Daha çok avm, güvenlik firmaları, ulaşım sektöründe kullanılmaktadır.
Araç Telsizler: Araç telsizleri de tıpkı el telsizleri gibi 3 telsiz teknolojisini kullanmaktadır. Uzak mesafe erişiminde oldukça önemli olan araç telsizleri net ses alma konusunda oldukça başarılıdır. Sadece araç içinde kullanılan araç telsizleri ile sinyaller bozulmadan iletişim kurabilirsiniz.
Atex Telsizler: Sağlam ve dayanıklılıkları ile ön plana çıkan atex telsiz sistemleri; askeri alanlar, rafineriler, arama kurtarma ekipleri, itfaiye teşkilatı, kimyevi alanlar ve fabrikalar tarafından tercih edilmektedir.
LTE Telsizler: LTE ve wifi teknolojisini kullanan lte telsiz sistemleri; inşaat alanları ve havaalanları sektöründe tercih edilebilir.
PMR Telsizler: Belirli bir frekans aralığında çalışan pmr telsizleri konser ve diğer organizasyonlarda kullanabilirsiniz.
Analog Telsizler: Kolay taşınabilir ve kolay kullanıma sahip analog telsizler; organizasyonlar, inşaat alanları ve konser alanlarında tercih edilebilir.
Telsiz tercihinde zorlanan kişiler için hazırladığımız hangi telsizi neden tercih etmeliyim? blog yazımızın sonuna geldik. Telsiz çeşitleri hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.