Sitede Ara

 

Menzillerine Göre Telsizler

Her telsiz çeşidi farklı menzil özelliklerine sahiptir. Menzil mesafelerine göre de telsiz çeşitleri değişir. Peki hangi telsiz ne kadar menzile sahiptir? Gelin telsiz ve menzil özelliklerini daha yakından inceleyelim.

Menzillerine Göre Telsiz Tercihi Nasıl Olmalı?

Telsiz tercihinde bulunurken kişilerin kendisine sordukları ilk şeylerden bir tanesidir çekim kapasiteleri. Buna net bir cevap maalesef verilememektedir. Bunun nedeni telsiz menzilinin pek çok etkileyen faktör bulunmasından kaynaklanmaktadır. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Sinyal Tipi

Telsizlerin tümünde sinyal tipleri değişiklik göstermektedir. Genel bir kural olarak, frekans ne kadar düşükse, kat edebileceği mesafe de o kadar büyük olur. CB telsizleri ve bazı amatör frekanslar, 29-54 MHz HF (Yüksek Frekans) aralığındadır ve bu niteliklerden bazılarını verir ama düşük frekanslar diğer bazı sorunlara karşı hassas yapıdadır.
Bugün kullanılan iki yönlü telsizlerin çoğu 130 MHz ile 900 MHz arasında bir frekans aralığına sahiptir (CB ve amatör telsizler hariç). İki yönlü telsizler için en yaygın kullanılan iki frekans aralığı VHF (Çok Yüksek Frekans 130-174 MHz) ve UHF’dir (Ultra Yüksek Frekans 400-520 MHz) .

Anten

Menzilinizi genişletmenin en kolay yollarından biri anteninize odaklanmaktır. Mesafelerin hesaplanması anteninizin yüksekliğine bağlıdır. Bu yüzden iyi bir anten kullanmak oldukça önemlidir.

Engeller

Binalar, doğa olayları gibi pek çok faktör telsiz sistemlerinin menzil mesafesini engellemektedir.

Sinyal Gücü

Bir telsizin iletişim kurabileceği mesafeyi belirlemede bir diğer önemli faktör de sinyal gücüdür. Sinyal gücü ne kadar güçlü olursa, engellerden geçerken zayıflamaya o kadar dayanabilir. Sinyal gücü, esas olarak, bir telsizin watt cinsinden ölçülen güç çıkışının bir sonucudur. Ticari telsiz sistemleri tipik olarak 50.000 veya 100.000 watt’ta yayın yapar. Bunu 1/2 – 5 watt arasında çalışan iki yönlü bir el telsiziyle karşılaştırın. Büyük bir fark olduğunu görebilirsiniz.

Menzillerine Göre Telsiz Seçenekleri

Telsiz menzillerini bu noktada kısa menzilli telsizler ve uzun menzilli telsizler olarak iki kısıma ayırabiliriz. Kısa menzilli telsizler belli bir mesafede çekim kapasitesine sahiptirler, Daha geniş alan ve sektörlede telsiz tercihinde bulunmak istiyorsanız eğer tercihinizi uzun menzilli telsizlerden yana kullanmanız gerekmektedir.

Menzillerine Göre Telsizler Hakkında Merak Edilenler

Menzillerine göre telsiz çeşitleri nelerdir?

Menziline göre telsizleri iki kategoride ayırabiliriz. Bunlar kısa menzilli telsizler ve uzun menzilli telsizlerdir.

Telsiz tercih ederken ilk düşünmeniz gereken şey iletişim kuracağınız mesafedir. Buna yönelik de kısa menzile ya da uzun menzile sahip telsiz tercihi yapılması gerekir.

Çoğu ticari VHF ve UHF telsizinde iki veya daha fazla güç modu bulunur. Telsizinizin yüksek güç moduna ayarlandığından emin olun. UHF (Ultra High Frequency) telsiz menzili radyo frekans bandında 300 MHz ile 3 GHz arasındaki frekans bölgesine verilen addır.

Telsiz teknolojileri ile telsiz menzili artar mı?

Ağ telsizleri (IP Üzerinden Telsiz, RoIP, IP veya WALN olarak da adlandırılır ) ve ya LTE telsiz teknolojisi IP telsizler, bilgisayar ağlarının kapsadığı konumlarda iletişim kurmak isteyen işletmeler için menzili arttıran telsiz teknolojisidir.

Röle telsiz sistemleri telsizlerinizin menzilini arttırmanın kolay ve basit yolu diyebiliriz. Doğru telsiz tercihinde bulundunuz fakat bunları optimum frekans aralığında kurmanın yanı sıra iletimi arttırmak için kullanabileceğiniz röle gibi ek cihazlarda bulunmaktadır. Röleler, sinyalin gücünü arttırarak engellerin daha etkili şekilde geçebilmesine olanak tanırlar. Röleler kapsama alanı oluşturarak daha güçlü bir iletişim kurmanıza olanak sağlar.

#BirlikteGeleceğeGüvenle