Sitede Ara

Telsizle Konuşma Kuralları

Telsiz kullanımında en dikkat edilecek noktalardan biri de şüphesiz konuşma kurallarıdır. Bunun temel nedeni, günümüzde birçok kişinin telsizlerle konuşma noktasında sorunlar yaşıyor olmasıdır. İşte tam bu noktada telsizler konuşma adabı devreye girmektedir. Sizler için hazırlamış olduğumuz “Telsizle Konuşma Kuralları” içeriğinde, telsiz konuşma adabı hakkında aklınıza takılan tüm sorulara cevap bulabilirsiniz. Şimdiden hepinize keyifli okumalar ve iyi günler  dileriz.

Telsiz Konuşma Kurallarına Neden Dikkat Edilmeli?

Günümüzde sıklıkla kullanılan telsizleri kullanırken belli başlı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu telsiz kullanıcılarına ekstra etkili ve güvenli iletişim sağlamaktadır. Bu nedenle telsiz kurallarına ekstra önem verilmesi gerekir. Bunun için olabildiğince açık bir iletişim kurularak, Belirsiz veya karışık mesajların, yanlış anlaşılmaların önüne geçilebilir. Bunun yanı sıra telsiz iletişiminde standart kuralları takip ederek, frekans paylaşımını düzenleyebilir aynı zamanda da gereksiz iletişim trafiğini önleyebilirsiniz. Bahsi geçen bu telsizle konuşma kuralları, kullanıcıların profesyonel ve etik bir şekilde iletişim kurulmasını teşvik eder. Böylece hem kişisel hem de kurumsal düzeyde profesyonellik ve saygı çerçevesinde bir ortam sağlanır. 

Telsiz konuşma kurallarına titizlikle uyulması, iletişim sistemlerinin başarılı bir şekilde çalışmasını ve hedeflerin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

Telsiz Konuşmasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Telsiz konuşmalarında dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. Bu noktalar telsiz konuşmasının daha sağlıklı ve verimli gerçekleşmesini sağlar. Bahsi geçen bu noktalara göz atacak olursak;

  1. Doğru Çağrı İşaretini Kullanın

Telsiz konuşmasında doğru çağrı işaretini kullanmak, iletişimin net ve etkili olmasını sağlamak için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle  doğru çağrı işaretinin seçilmesi ve kullanılması gerekir. Bunun içinde çağrı işaretinin doğru ve anlaşılır bir şekilde telaffuz edilmesi gerekir. Ayrıca mesajın karşı tarafa net bir şekilde ulaşmasını sağlar ve yanlış anlaşılmaları önler.

  1. Mesajları Kısa ve Öz Tutun

Telsiz konuşmasında mesajları kısa ve öz tutmak, iletişimin etkinliğini artırmanın yanı sıra telsiz frekanslarının verimli kullanılmasını sağlar. Bu nedenle olabildiğince, ileteceğiniz mesajları kısa tutmalısınız.

  1.  Yavaş ve Net Konuşun

Konuştuklarınızın daha net bir şekilde anlaşılması için telsiz ile iletişim sağlarken,  yavaş ve net konuşmanız gerekmektedir. Bu sebeple zorlu koşullar altında veya gürültülü ortamlar içinde olabildiğince yavaş ve net konuşulmalı. Aynı zamanda hızlı veya belirsiz konuşmayarak, mesajın yanlış anlaşılmasına ve önemli bilgilerin kaybolmasının önüne geçebilirsiniz.

  1. Konuşmadan Önce Dinleyin

Telsiz konuşmasında "konuşmadan önce dinleyin" kuralına uymak, etkili ve düzenli iletişim sağlamak için son derece önemlidir. Bunun için konuşan kişiyi dinleyip, mevcut konuşmaların ve bilgi akışının farkında olmalısınız. Bu şekilde daha iyi bir iletişim sağlanabilir. Ayrıca  Dinleme alışkanlığı, telsiz iletişiminde karışıklığı ve gereksiz tekrarları önleyerek, tüm mesajların doğru ve anlaşılır bir şekilde iletilmesine yardımcı olur. 

  1. Mesajların Alındığını Onaylayın

Her konuşma sonrasında mesajları onaylamak, etkili iletişimde kritik bir adımdır. Bu tutum, Her iki tarafın da iletilen mesajı tam olarak anladığından emin olunmasına yardımcı olur. Bu bağlamda "anlaşıldı" veya "tekrar edin" gibi ifadeler kullanılabilir. 

  1. Gizli Bilgileri Yayınlardan Uzak Tutun

Herhangi bir telsiz konuşması yaparken verdiğiniz bilgileri gözden geçirmenizi öneririz. Özellikle asker, polis veya jandarma iseniz verdiğiniz bilgileri gözden geçirmeniz gerekir. Çünkü verdiğiniz bilgiler ülke güvenliği açısından tehlike yaratacak bilgiler olabilir. Buda güvenlik alanında sorun yaratabilir.

Buna ek olarak;

  1. El telsizinde gönderme gücünü dikkatli şekilde ayarlayın. Özellikle kısa mesafelerde, 1 W, daha uzak mesafeler için (High) 5 W ayarlanabilir. 
  2. Telsizler ile siyasi veya ticari görüşmeler yapmayın.
  3. Her uluslararası görüşmede, ülkenizi temsil ettiğinizi unutmayınız.
  4. Sizin ve karşı tarafın çağrı işaretini doğru ifade edin.
  5. Rölenin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için boş yere mandala basarak röleyi tetiklemeyin. Bunun yerine, çağrı işaretinizi verip 'QRV' diyerek rölenin çalışıp çalışmadığını sorabilirsiniz.
  6. Konuşma uzun sürecekse, 2-3 dakikada bir çağrı işaretin verin.
  7. Çağrı yaparken kişinin ismi yerine çağrı işareti kullanılmalıdır. Örneğin, "Burası TA2..., dinlemede, istasyon var mı?" ifadesi doğru bir çağrı şeklidir. Görüşme tamamlandığında ise karşı istasyonun ve kendi çağrı işaretinin belirtilmesi gerekmektedir.
  8. Telsiz sesi çok açılmamalı. Sadece kedi duyabileceğiniz seviyede açmanız yeterli olacaktır.
  9. Gizli konuşmaları telsiz yoluyla yapmayın.Çünkü telsizler başkaları tarafından dinlenebilir. 
  10. Aynı kanal ve gruba bağlı farklı telsizlerden aynı anda birden fazla çağrı (konuşma) yapılamamaktadır.

Telsiz İletişiminin Altın Kuralları

Telsiz iletişiminde iletişimin kalitesini üst düzeye çıkarmak için 4 ana çerçeve bulunmaktadır. Bunlar; Netlik, Basitlik, Kısalık ve Güvenliktir. Belirtilen bu 4 ana çerçeveyi detaylı şekilde inceleyecek olursak;

  • Netlik

Telsiz konuşmasında en önemli nokta şüphesiz yapılan iletişimin nedenli net olduğudur. Bu sebepten dolayı telsiz konuşmasında iletişiminiz ne kadar net olursa, iletişimin gidişatı da o kadar kaliteli ve verimli bir hal olur. O yüzden telsizle konuşurken mutlaka net bir ses ifadesıyle konuşup, net cümleler kurmaya özen gösterin.

  • Basitlik

Telsiz iletişiminde bir diğer dikkat edilmesi gereken konuda basitliktir. . İletişimde basit ve anlaşılır bir dil kullanmak, mesajların net bir şekilde iletilmesini sağlar ve yanlış anlamaları minimize eder. Ayrıca Karmaşık cümlelerden ve gereksiz detaylardan kaçınarak,  hızlı ve verimli bir iletişim sağlanır.

  • Kısalık

Telsiz ile iletişim kurarken netlik ve basitlik gibi kavramların yanı sıra kısalık etkenine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle telsiz ile acil durumlarda iletişim kurarken olabildiğince cümlelerinizi kısaltıp, daha anlaşılır bir hale getirebilirsiniz. 

  • Güvenlik

Son olarak telsiz konuşma kurallarında güvenliğ üst seviyelere taşımak için güvenliğinize dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde konuşmalarınızın yanlış kişilere ulaşması veya anlaşılmaması gibi riskler ortaya çıkabilir. 

 Telsiz Konuşmasında Kullanılan Temel Terimler

Telsiz konuşmasında kullanılan belli başlı terimler vardır. Bu terimler telsiz iletişimin kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlayarak, sadece telsiz konuşanların birbirini anlamasını sağlar. Bahsi geçen bu terimler;

  1. 10-4: "Anlaşıldı" anlamına gelir. Bir mesajın veya komutun alındığını ve anlaşıldığını belirtir.
  2. Affirmative: "Evet" anlamında kullanılır. Bir soruya veya komuta olumlu cevap vermek için kullanılır.
  3. Break: İletişimi kesmek veya bir konuşmayı bölmek anlamına gelir. Genellikle önemli bir bilgi vermek için kullanılır.
  4. Copy: "Anladım" anlamına gelir. Bir mesajın doğru bir şekilde alındığını ve anlaşıldığını belirtir.
  5. Over: Konuşmayı bitirdiğinizi ve yanıt beklediğinizi belirtir. "Bu kadar, yanıtınızı bekliyorum."
  6. Roger: "Anlaşıldı" veya "Mesaj alındı" anlamına gelir. Mesajın alındığını ve anlaşıldığını belirtir.
  7. Say Again: "Tekrar edin" anlamında kullanılır. Mesajın veya bilgilerin yeniden tekrarlanmasını istemek için kullanılır.
  8. Stand By: "Beklemede kal" anlamına gelir. Bir süreliğine iletişimi durdurmak ve sonra devam etmek anlamında kullanılır.
  9. Wilco: "Will Comply" anlamına gelir. Bir komutu anladığınızı ve uyacağınızı belirtir.
  10. Affirmative: "Evet" anlamında kullanılır. Bir talep veya komuta olumlu yanıt verirken kullanılır.
  11. Negative: "Hayır" anlamında kullanılır. Bir talep veya komuta olumsuz yanıt verirken kullanılır.
  12. Break Break: Acil bir durumun veya öncelikli bir mesajın var olduğunu belirtir. Genellikle acil bir durum sinyali olarak kullanılır.
  13. Emergency: Acil bir durum olduğunu belirtir. Genellikle acil yardım çağrısı yapmak için kullanılır.
  14. ETA (Estimated Time of Arrival): Varış için tahmini zaman anlamına gelir. Bir noktanın ulaşılması için öngörülen zamanı belirtir.
  15. QTH: Kullanıcının mevcut konumunu belirtir. "Konumum" anlamına gelir.
  16. QSO: İki radyo operatörü arasındaki iletişim anlamına gelir. "İletişim" olarak da bilinir.
  17. Clear: İletişimi tamamladığınızı ve artık yanıt beklemediğinizi belirtir. "Temiz" anlamına gelir ve konuşmayı sonlandırmak için kullanılır.
  18. Transmit: Yayın yapmak veya bir mesaj göndermek anlamına gelir.
  19. Alpha, Bravo, Charlie: NATO fonetik alfabesinde kullanılan harflerdir. A, B, C gibi harfleri belirtmek için kullanılır, örneğin "Alpha" A için, "Bravo" B için, "Charlie" C için.
  20. Copy That: Mesajın alındığını ve anlaşıldığını belirtir. "Anladım" anlamında kullanılır.
  21. Distance: İletişimde mesafe veya uzaklığı belirtir. Örneğin, "Distance to target" hedefe olan mesafe anlamına gelir.
  22. Lima Charlie: "Loud and Clear" (Yüksek ve Net) anlamında kullanılır. Sesin hem yüksek hem de net olduğunu belirtir.
  23. On the Air: Aktif bir telsiz ile iletişimde olmak anlamına gelir. "Havadayım" olarak çevrilebilir.
  24. QSY: Frekans değiştirmenizi ifade eder. Telsizdeki frekansı değiştirmek için kullanılır.
  25. QRM: Karışıklık veya parazit anlamına gelir. "Frekans üzerinde parazit var" anlamında kullanılır.
  26. QRN: Gürültü anlamına gelir. Elektronik gürültü veya parazit olduğunu belirtir.
  27. QRP: Güç düşürmek anlamına gelir. Yayın gücünü azaltmak için kullanılır.
  28. QTH: Konum anlamına gelir. "Konumum" veya "Mevcut yerim" olarak kullanılır.
  29. QSL: Bir mesajın alındığını ve onaylandığını belirtir. "Alındı ve onaylandı" anlamında kullanılır.
  30. QSO: Bir radyo iletişimi veya konuşma anlamına gelir. İki operatör arasındaki konuşmayı ifade eder.
  31. Squelch: Gürültüyü veya arka plan seslerini engellemek için kullanılan kontrol. Sesin temiz ve net olmasını sağlar.
  32. Signal Strength: Sinyalin ne kadar güçlü olduğunu belirtir. İletişim kalitesinin bir göstergesidir.
  33. Unit: Telsiz veya iletişim cihazı anlamına gelir. "Cihaz" veya "Aygıt" olarak kullanılabilir.

Nizami Telsiz Konuşması

Nizami telsiz konuşmaları, telsiz konuşmalarında dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Çünkü bu kurallar, iletişimde netlik, düzen ve güvenliği sağlamak amacıyla belirlenmiştir. Nizami telsiz konuşmalarını 3 ayrı alanda incelemek gerekirse; Askeri Telsiz Konuşma Kuralları, Polis Telsiz Konuşma Kuralları ve Jandarma Telsiz Konuşmasıdır. Bahsi geçen bu nizami telsiz konuşmalarını detaylı şekilde ele almak gerekirse;

Askeri Telsiz Konuşma Kuralları

Askeri telsiz konuşma kuralları, disiplinli ve güvenli bir iletişim sağlamak amacıyla belirlenmiş standartlara dayanır. Bu kurallar, hızlı ve net bir iletişim için büyük önem taşır. Bu noktada mesajların kısa, öz ve anlaşılır olması esastır. Bunun yanı sıra, gereksiz bilgi ve ifadelerden kaçınılmalıdır ve telsiz üzerinden kişisel bilgiler paylaşılmamalı ve gizlilik esasına uyulmalıdır. Son olarak askeri bir alan olduğu için askeri alanla ilgili bilgilere yer verilmemesi gerekir. Çünkü bu bilgiler ülke aleyhinde sorun yaratabilir.

Polis Telsiz Konuşma Kuralları

Polis telsizlerinde ise belirli bir disiplin uygulanmaktadır. Bu disiplin,  operasyonlarının sorunsuz ve etkili bir şekilde yürütülmesini sağlar. Bunun için Polis memurları telsizle iletişim kurarken kısa, öz ve anlaşılır mesajlar iletilir. Buna ek olarak olay yerindeki durumlar hızlıca paylaşılarak,  emirler net bir şekilde verilir. Acil durumlarda ise  telsiz konuşmaları hiyerarşik sıraya göre gerçekleştirilir ve önemli bir bilgi paylaşıldığında mutlaka alındığı teyit edilir. Ayrıca, gizli operasyonlar sırasında telsiz üzerinden kritik bilgilerin ifşa edilmemesi son derece önemlidir

Jandarma Telsiz Konuşması

Telsiz konuşmasında bir diğer dikkat edilmesi gereken meslek grubu da jandarmalardır. Jandarmalar telsiz konuşması gerçekleştirirken  kısa, net ve anlaşılır mesajlar iletmeye özen göstermelidirler.  Özellikle operasyonel görevlerde telsiz trafiği dikkatlice yönetilmeli ve gereksiz konuşmalardan kaçınılmalıdır. Ayrıca Jandarma telsiz konuşmalarında, yer ve zaman bilgisi net bir şekilde ifade edilmeli ve  kesin bir dil kullanılmalı. Son olarak da konuşma sırasında, gizli operasyonlara ait bilgiler asla açık şekilde paylaşılmamalı ve  kritik bilgiler sadece ilgili birimlere iletilmeli.

Güvenlik Telsiz Konuşmaları

Telsiz kullanımının yaygın olduğu bir diğer iş koluda güvenlik alanıdır. Özellikle güvenlik görevlileri telsizleri aktif bir şekilde kullanırlar. Bu noktada güvenlik görevlileri, telsiz trafiğini yoğunlaştırmamak adına kodlar ve belirli terimler kullanarak iletişim kurmalıdırlar. Bunun yanında resmi bir üslup benimsenmeli ve gizliliğe dikkat ederek, kritik ve hassas bilgileri açık kanallardan paylaşmaktan kaçınılmalıdır. Böylelikle güvenlik görevlileri kendi arasında sağlıklı bir iletişim kurarlar.  

Acil Sağlık Personeli Telsiz Konuşması

Acil sağlık personeli için telsiz konuşma kuralları, hızlı ve etkili iletişimin hayati olduğu bir çalışma ortamında belirlenmiştir. Bu nedenle, mesajların kısa, öz ve anlaşılır olması gerekir.  Acil sağlık personeli, telsiz üzerinden haberleşirken olayın ciddiyetini net bir şekilde aktararak, müdahale ekibine gerekli bilgileri eksiksiz sunmalıdır. Ayrıca  konum bilgisi, hasta durumu ve ihtiyaç duyulan ekipmanlar gibi önemli detaylar hızlıca paylaşılıp, telsiz konuşmalarında gereksiz teknik detaylara girmeden, olayın özünü aktaracak şekilde iletişim kurulmalı. 

Telsiz ile güvenli ve kesintisiz bir iletişim sağlamak istiyorsanız, Denge Telekom’un sunmuş olduğu ileri teknolojiye sahip telsiz çeşitleri ile kusursuz bir iletişim deneyimi yaşayabilirsiniz.

#BirlikteGeleceğeGüvenle